itulau

tala fou

Lakhimpur (Assam), Setema 4, 2023 (ANI): O se vaega o fomai manu na aoina le silia ma le 1,000 puaa e taofiofia ai le fiva puaa Aferika i Lakhimpur i Assam, na fai mai ai se ofisa i le Aso Gafua.Ua sosolo le fa'ama'i.
Na taʻua e Kuladhar Saikia, le ofisa o le soifua maloloina o lafumanu a le itumalo o Lakhimpur, "Ona o le afaina o le fiva puaa Aferika i le itumalo o Lakhimpur, o se vaega o le 10 fomaʻi na fasia le sili atu i le 1,000 puaa e ala i le eletise."O le mafuaʻaga lea na toeitiiti atoa le afe o puaa na maliliu ona o le eletise, o le faʻaopoopo mai lea a le ofisa o le soifua maloloina.
Na ia faaopoopo mai ua fasia e le malo 1,378 puaa i 27 epicenters e taofia ai le sosolo o le faamaʻi i le itu i matu sasaʻe.
I le amataga o lenei tausaga, na faʻasa ai e le malo o Assam le faʻaulufaleina mai o moa ma puaa mai isi setete ina ua aʻafia le faʻamaʻi o le manulele ma le fiva puaa Aferika i nisi o setete.
Fai mai le Minisita o Fagafao manu ma Veterinary Medicine Atul Bora, "O lenei laasaga ua faia e taofia ai le sosolo o le fulū manulele ma le fiva puaa Aferika i moa ma puaa i Assam ma isi setete i matu sasaʻe."
"I le vaʻai atu i le faʻamaʻi o le manulele manu ma le fiva puaa Aferika i nisi o setete o le atunuʻu, ua faʻasaina e le malo o Assam le faʻaulufaleina mai o moa ma puaa mai fafo atu o le setete i Assam e ui atu i le tuaoi i sisifo.Ina ia puipuia le faʻamaʻi, faʻaopoopo Atul Bora: Ua sosolo atu i Assam ma isi setete i matu-sasaʻe, ua matou faia se loka i tuaoi o le setete.“
Aemaise lava, ia Ianuari, na fasia e le malo le silia ma le 700 puaa i le lotolotoi o le taufaamatau o le fulu puaa Aferika i le itumalo o Damoh o Madhya Pradesh.Fa'ama'i fiva pua'a Aferika (ASFV) o se fa'ama'i DNA lapo'a fa'alua-lua o le aiga ASFVidae.O le mafua'aga lea o le fiva pua'a Aferika (ASF).
O le siama e mafua ai le fiva toto i puaa aiga e maualuga le oti;o nisi fa'aesea e mafai ona fasi manu i totonu o le vaiaso talu ona fa'ama'i.(Arnie)


Taimi meli: Tes-08-2023